Jdi na obsah Jdi na menu
 


K vydání z roku 2010

>> KURIOZITY


OHLASY k Dějinám služební kynologie z roku 2010
:

O knize Dějiny služební kynologie v časopisech a denním tisku (pdf)

K 70. narozeninám J. Stibůrka v časopise Německý ovčák, 10–11 2010 (pdf)

Zápisy v knize návštěv Muzea Prostějovska – reakce na výstavu Historie psí služby


Recenze knihy Dějiny služební kynologie

Kniha Dějiny služební kynologie, jejímž autorem je Jiří Rulc, byla vydána v roce 2010 nakladatelstvím CanisTR. Publikace je provedena ve formátu B5 s pevnou vazbou. Obsah knihy pak tvoří celkem 416 stran na příjemném křídovém papíře s množstvím zajímavých fotografií v jednotném černobílém provedení.
V úvodu knihy si autor jako cíl klade dokumentovat dějinný vývoj služební kynologie tak, jak na sebe navazoval v časovém sledu, přičemž předesílá, že nemá v úmyslu kompromitovat historické režimy, metody, chovatelské postupy ani odlišnosti při používání služebních psů. Tento cíl autor plně naplňuje, jelikož v knize jednoznačně převládají faktické informace (letopočty, jména psovodů a psů, konkrétní výsledky a úspěchy, fotografie s věcným popisem, odkazy na zdroje uváděných dat a informací).
V úvodní kapitole Vznik, vývoj a historické začátky kynologie autor zmiňuje prapočátky spolupráce lidského druhu s volně žijícími psy a dále uvádí zajímavá data spojená s prvním využitím psů pro služební účely. Další kapitoly knihy jsou již věnovány počátkům kynologie v českých zemích a zejména počátkům kynologie v četnické a policejní službě. Následuje více než 20 stran věnovaných plemeni německý ovčák. Vedle informací o významných osobnostech a psech, kteří se zapsali do historie tohoto plemene, zaujme i přehled v Německu zadaných titulů: Vítěz ve výkonu a Vítěz na výstavě z let 1900 až 1937, jakožto i přehled tuzemských Klubových vítězů z let 1990 až 2009.
Zcela unikátní součástí knihy je ucelený přehled všech psovodů a psů, kteří získali v letech 1948 až 2009 mistrovský titul na Mistrovství ČR/ČSR/ČSSR či Mistrovství SNB/VB/PČR. Na tento přehled navazuje přehled udělených titulů Mistr sportu v oblasti kynologie.
Poněkud rozpačité dojmy, zejména u kynologů orientovaných v záchranářské kynologii, může vyvolávat podkapitola s názvem Využití psů při záchranářské činnosti. Tato stať na necelých dvou stránkách popisuje zejména historii SZBK ČR, bez nejmenší zmínky o záchranářské kynologii u jiných organizací a složek integrovaného záchranného systému. V části o výsledcích českých reprezentantů na Mistrovstvích světa záchranných psů pak bohužel chybí nemálo medailových výkonů i zisků mistrů světa.
Více než polovina knihy je věnována historii služební kynologie u policie, přičemž v knize převládá členění podkapitol dle jednotlivých výcvikových středisek a chovatelských zařízení. U každého výcvikového střediska je pak popisována jeho historie. Nechybí ani medailony význačných osobností a jejich služebních psů.
Přibližně padesátka stran knihy náleží armádní služební kynologii. Autor se věnuje jejímu vývoji na území našeho státu, významným událostem a historii Veterinární základy Grabštejn a vše uzavírá medailony vybraných osobností armádního sboru.
Následuje obdobně členěná, avšak přibližně poloviční rozsahem, kapitola o historii Celní správy, pojednávající o historických kořenech Celní správy, výcvikových střediscích a významných osobnostech a aktivitách tohoto sboru.
Závěrečná kapitola patří historii služební kynologie Vězeňské služby ČR. Tato kapitola na sedmi stranách seznamuje čtenáře s nástinem historie a základními informacemi o rozsahu, organizaci a fungování kynologie u VS ČR. Na posledních stránkách knihy pak nalezneme medailon autora a přehled použitých zdrojů.
Celkově lze hodnotit tuto publikaci velmi kladně; autor si bezesporu zasluhuje obdiv a díky za energii a čas, které věnoval sepsání tohoto unikátního díla, jež patrně nemá v české kynologické literatuře obdoby. Tato publikace jistě bude, nebo se již stala, ozdobou knihovny nejen aktivních kynologů, ale i širší odborné veřejnosti.

Bc. Filip Štrach, DiS.
www.k-9.cz


Jirko,
chtěl jsem ti poděkovat za práci, kterou jsi dělal pro MPI už po té co jsi odešel z Prezidia. Věnoval jsi té problematice hodně času a kdyby jsi chtěl mohl jsi pracovat tak jako jiní před tebou. Vím, že by ti měl poděkovat někdo jiný, ale domnívám se, že se tak nestalo. Takže není zač, jsem rád, jestli jsme ti udělali radost. Křest se mi líbil, moderátor byl schopný a přes svůj věk zřejmě i zkušený. Knihu jsem popravdě zatím jen prolistoval. Je dobře, že jsi tam uvedl hodně osobností. Ať už byli přínosem nebo ne, patří tam.
O. C., Hradec Králové

Jiříku,
to, co se povedlo tobě při křtu Tvé knihy, se ještě nepovedlo nikomu. Byla tam opravdu elita národa kynologického a kam jsi se podíval, všude byl někdo, kdo svůj život zasvětil výkonu psů. Patří ti za to obrovský dík, protože to už se zase dlouho nikomu nepovede.

Za fotečky děkuji, jsou super a jako vzpomínka zvlášť. Obrovsky mile jsi mě překvapil s těma fotkama z Evropy. Díky tobě jsem se dostal do dějin služební kynologie. Co víc si může pejskař přát. Jiříku, ještě jednou srdečné díky a budu se těšit, že brzy najdeš cestu k nám. Zdravíme tě oba, Věrka i já.
J. D., Litvínov


Vážený pane,
nedávno jsem dostal darem knihu Dějiny služební kynologie, jíž jste autorem. Mohu říci, že tento dárek patří k těm nejpěknějším, které jsem za celý svůj život dostal. Knížce jsem věnoval každou volnou chvilku a po jejím přečtení ji mám i nadále po ruce na nočním stolku. Obsahuje pasáže i celé kapitoly, které já mohu číst opakovaně a s radostí.
Absolvoval jsem PŠ psovodů v Libějovicích v roce 1977. Potom jsem byl v Libějovicích ponechán i ve druhém roce ZVS a působil tam jako velitel družstva v kurzech a dalším běhu PŠ, v roce 1978. Psovody s velkým P, jako byli pánové Kuchař, Hartl, Tománek, Jíra, Vocásek, Heralt, Hančur a další jsem měl možnost poznat osobně a při práci. Kynologie se tady dělala opravdu na úrovni a zodpovědně. Protože si myslím, že vím o čem mluvím, tak na mě velmi rozladěně působí tvrzení současných „znalců“ jak výcviku psů, tak tehdejších poměrů, striktně odsuzujících celou pohraniční stráž a vojáky, kteří u tohoto vojska sloužili.
Kynologie je mým životním koníčkem, prvního psa jsem dostal v roce 1970 a to mi bylo 13 let. I nyní mám doma dva psíky, NO – fenku a psa, jejího syna, který ještě nemá rok. S fenou mám 7 zkoušek a není mezi nimi ani ZM, ani IPO a ani Sch. Za to, že něco umím, že mojí psi nikdy nikoho nenapadli a že jsem jakž takž své zkušenosti schopen předat mladým, tak za to vděčím především Libějovickému výcvikovému středisku.
Děkuji Vám, pane Autore, za napsání této knihy a za sebe, mé kamarády a především za důstojníky a vojáky z Libějovic a za uznání, kterého se nám takto dostalo.
Přeji pevné zdraví a hodně úspěchů ve Vaší další práci.
P. B.

Vážený pane Rulci,
v souvislosti s pátráním po mých předcích z rodu Tauberů jsem dnes nalezla na netu odkaz na Vaši knihu – Dějiny služební kynologie, a tak Vám hned píši. Velmi mě potěšilo, že jste do své knihy zařadil i příběh mého prastrýce strážmistra Aloise Taubera (byl to bratr mého dědečka) a jeho psa Arca. Tuto smutnou historku jsem slýchávala často doma už jako dítě a mám i nějaké výstřižky z novin a fotky, které Vám ráda pošlu, budete-li mít o ně ještě zájem. Zároveň bych Vás chtěla poprosit, zda-li by bylo možné zaslat mi nějaký písemný zápis – popřípadě záznam z policejního archivu, kde by bylo popsáno, jak přesně se tato událost stala. Vím jen, že pes Arco má někde pomník v Býchorech a že „Lojzík“ byl mladý a měl před svatbou, když jeho nevěsta Mařenka náhle zemřela na zápal plic – on pak šel do střetu se zlodějem a neváhal nasadit život. V tu chvíli byl prý velmi nešťastný a věděl, že riskuje život, protože zloděj je ozbrojený... Stalo se to někde na statku v západních Čechách. Datum jeho úmrtí je 21. 8. 1931 – datum jeho narození neznám. Vím, že podle tohoto námětu byl natočen také jeden díl „Četnických humoresek“, ale tam je tento příběh dosti zkreslený a neodpovídá skutečnosti. Moc se těším se na Vaši odpověď a přeji Vám krásný den.
P.S. Vaši knihu jsem si samozřejmě už objednala...
Jaroslava M., Kroměříž, 22. února 2011
 
Ahoj Jirko!
Zdravím Tě z Vodňan.
Doufám až pojedeš kolem, nebo zajedeš na kafe, tak mně i Karlovi Holátovi podepíšeš Tvoji zdařilou publikaci, kterou pochopitelně už oba dva vlastníme. V příloze posílám foto posledního „aktivního psovoda“ v areálu Libějovice.
S pozdravem
Zbyněk D., Vodňany, 2. března 2011

 
Ahoj Jiří,
tak jsem konečně viděl Tvoje webovky a přečetl si informace o doplnění Tvé knížky. Smekám a gratuluji, ty www jsou naprosto skvělé. Moc se mi líbí. Zdravím a přeji hezký den.
Ruda Č., Brandýs nad Labem, 29. února 2011

 
Zdravím Tě, Jiří,
ze začouzené a stále smogové Ostravy. Tvá kniha o historii služební kynologie mě opravdu nadchla. Vrátil jsem se do úplného mládí a připomněl jsem si lidi, kteří v kynologii, zejména na Severní Moravě, působili v šedesátých a sedmdesátých létech, kdy jsem já začínal ve Svazarmu na cvičáku v Mariánských Horách. Se mnou zde byli i známé osobnosti, jako např. pan Zaremba – chovatelská stanice Zde-Zar, nebo pan Soryč – chovatelská stanice Irka, pan Kolboň a řada dalších. Musela to být úmorná práce, dát takovou knihu dohromady. Ještě jednou za sebe děkuji a přeji pevné zdraví a mnoho úspěchů v Tvém novém působišti.
Miloš K., Ostrava, 27. února 2011
 
Dobrý den,
děkuji za potěšující informaci, kniha je skvělá!!!
Přeji hezký den.
Jiří Š., Natural Canine Communication
Dog Training Center, 26. února 2011
 
Nenacházím slov. Dějiny jsou nevídané a úžasné dílo. Skláním se před vaší profesionalitou a věřím, že tato kniha nastartovala éru unikátních a jedinečných kynologických projektů CanisTRu. Blahopřeji všem, kteří se na knize podíleli.
Ivona S., Praha
 
Kniha je obsažná, přínosná a dobře se v ní čte i o ní přemýšlí. Jsem hrdá kmotra.
Olga M., Praha
 
Jirko,
obrovsky mile jsi mě překvapil s těma fotkama z Mistrovství Evropy. Díky tobě, jsem se dostal do dějin služební kynologie. Co víc si může pejskař přát. Jiříku, ještě jednou srdečné díky a budu se těšit, že brzy najdeš cestu k nám.
Jan D., Litvínov

Jirko,
teprve včera večer jsem měl možnost v klidu si prolistovat Tvojí knihu a musím říci, že výsledek práce, kterou jsi do tohoto díla dal, je vynikající a obsah i zpracování nakladatelem je na výborné úrovni. Také křest této knihy na mne udělal velký dojem a v současné nejisté a hektické době to bylo příjemné zastavení s kynology současnými i minulými.
Ještě jednou děkuji a přeji Ti mnoho dalších úspěchů v práci a bádání.
Roman. K., Domažlice
 
Jirko,
dovoľ mi, aby som Ti srdečne poblahoželala k napísaniu Tvojej úžasnej knihy. Veľmi sa teším, že sa Ti to konečne podarilo a dosiahol si skutočne svoj vytúžený cieľ. Verím, že táto kniha bude mať pozitívny ohlas u širokej verejnosti a bude ocenená Tvoja doposiaľ vykonávaná činnosť.
Alica K., Bratislava
 
Jiří,
dnes sa mi konečne dostalo do rúk Tvoje dielo. Už na prvý pohľad sa mi zapáčil vzhľad knihy (grafická úprava), a samozrejme obsah. Zatiaľ som ju iba "prelistoval", musím si ju najprv dôkladne prečítať, potom Ti napíšem, ako sa mi páči. Iba podotýkam, že si ma poctil, keď si ma zaradil do reálií histórie česko–slovenskej služobnej kynológie. Súčasne si ma inšpiroval k tomu, že začnem pracovať na monografii venovanej histórii plemena československý vlčiak.
Budem rád, ak mi do svojej knihy príležitostne napíšeš venovanie – dúfam, že sa na nejakom podujatí stretneme.
O Tvoju knihu je tu skutočný záujem, Juraj pravdepodobne od Teba zobral málo výtlačkov. Nech sa Ti darí, srdečne Ťa zdraví
Peter N., Bratislava
 
Supr akce a ještě jednou upřímně gratuluji...
smekám před Tvou prací
Luděk H., Jiřice
 
Ahoj Jirko!
Úvodom Ťa srdečne pozdravujem a ďakujem za príjemné chvíle, ktoré som strávil na krste Tvojej knihy. V niektorých momentoch mi až mráz chodil po chrbte, tak som sa do toho všetkého vžil. V mene svojom a aj mojích kolegov, ktorým na kynológii skutočne záleží, by som Ti chcel poďakovať za hodnotné literárne dielo, ktoré skutočne medzi odbornou kynologickou verejnosťou chýbalo. Mal som veľmi dobrý pocit ze krstu, pretože tam naozaj boli veľké osobnosti ako Hartl a spol. Bolo to super a dôstojné, to myslím úprimne a od srdca.
Ďakujem
Jura Š., Bánská Bystrica

Jirko,
dovol abych Ti popřál k Tvému velkému úspěchu a to k vydání Tvé knihy. Rád jsem se této akce zúčastnil. Bohužel přes velké množství kamarádů psovodů, kynologů a přátel kynologie (do této kategorie řadím svoji osobu) jsem se k Tobě nedostal.
Ještě jednou Ti blahopřeji k velkému úspěchu a doufám, že až se uvidíme např. na srazu policejních veteránů, tak mi ji dodatečně podepíšeš.
Jindra U., Praha
 
Ahoj Jirko,
vzhledem k tomu krásnému návalu, který byl při té slávě jsem se už s tebou nestihnul rozloučit, což dodatečně a s omluvou činím. Rovněž děkuji za pozvání, bylo mi milé vidět jaký zájem a uznání Tvoje knížka sklidila, stejně tak potkat po čase pár známých tváří. Ještě jednou díky, že jsem se toho všechno mohl zúčastnit.
Jura H., Praha 

 

 

Rubriky